Avfall

Här bloggar Swecos konsulter om avfallshantering

Cirkulär ekonomi i praktiken

10 april 2016

Det händer just nu många spännande saker inom området cirkulär ekonomi. I veckan fick vi veta att Hammarö kommun startat upp insamling av byggåterbruk. Byggmaterial som toaletter, handfat och vitvaror kan lämnas in vid kommunens återvinningscentral. Byggmaterialet måste dock fortfarande vara helt och kunna återanvändas för efter inlämningen tas byggmaterialet om hand, rengörs och lagas eventuellt innan det säljs vidare av en entreprenör.

Hammarö kommun är bara en i raden på flera kommuner som satsar på att skapa möjligheter för återanvändning av material som lämnas till återvinningscentraler. Eskilstuna har gått ännu längre och i höstas öppnades en galleria, Retuna, med butiker där återbruket står i centrum. Material (avfall) som lämnas till återvinningscentralerna gås igenom av personal som bedömer om det kan återbrukas. Därefter sker småreparationer innan det hamnar i någon av Retunas specialiserade butiker. En titt på Retunas hemsida är väldigt inspirerande och fliken Butiker visar en förvånansvärt stor bredd på vad man kan handla i gallerian. Förhoppningsvis får vi snart se många liknande gallerior dyka upp i svenska städer.

Retuna, Eskilstunas återvinningsgalleria. Foto från etuna.se
Retuna, Eskilstunas återvinningsgalleria. Foto från etuna.se

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.