Akustik

Här bloggar Swecos akustiker om ljud och buller. Hur påverkas vi av ljud och vilka riktlinjer har vi att förhålla oss till? Och, viktigast av allt; hur kan en akustiker arbeta för hållbara samhällen och städer?

Brus med många egenskaper

10 december 2013

Brus har många intressanta egenskaper i förhållande till människans uppfattning av ljud. ”Vitt brus” är det vi generellt benämner som brus, dess ljudegenskap består av lika starkt ljud i alla frekvenser, samtidigt, ett annat vanligt förekommande brus är Rosa brus. I USA där kontorslandskapen funnits närvarande en längre tid är det inte helt ovanligt att man använder sig av brus för att minska ljudstörningen från andra kollegor, kallat ”sound masking”.

Sverker Sikström, professor i psykologi på Lunds Universitet berättar i denna Julhälsning om sin forskning där bruset kan hjälpa personer med uppmärksamhetsproblem att förbättra uppmärksamheten och även minnas bättre.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.