En dag på Sweco

En dag på Sweco är ett fotoprojekt skapat av våra konsulter. Vi vill visa vad som händer hos oss från norr till söder. Följ oss och ta del av vår vardag.

Två personer framför utsikt på höga kusten

Broinspektörer på Äventyr!

21 september 2021

En dag på Sweco-redaktionen gör som Gyllene tider och fokuserar på juni, juli, augusti. Sommarmånaderna bjöd på mycket sol, fältjobb, möten med djurvänner, digitala platsbesök och en hel del annat. Här nedan kan du följa med våra medarbetare under deras dagar på Sweco.

Broinspektörer på äventyr!

Arvid Lindgren och Erika Abrahamsson är brokonstruktörer större delen av sin tid på jobbet. Under några veckor på året när säsongen är rätt får de även chansen att åka ut till natursköna områden och ta på sig hatten som broinspektörer. När de är ute och inspekterar broar letar de efter skador som behöver registreras. Allt för att kunna följa upp, planera åtgärder och hålla broarna säkra för människa och natur. På första bilden är de ute och inspekterar Höga kustens broar och den andra bilden är tagen i Örnsköldsvik.
– Det bästa med vårt jobb är variationen. Ena dagen kan vi hänga 60 meter ovanför vattnet under en fullt trafikerad bro och en annan gå i knädjupt vatten där det enda som hörs är bäckens porlande, och en och annan fågel. Sen är det oftast väder som på de här bilderna vilket gör att tiden ute är väldigt uppskattad, säger Arvid.

Framtidens byggnad är återbrukad!

21% av Sveriges totala koldioxidutsläpp utgörs av byggbranschen och återbrukat material är en av nycklarna för att göra byggbranschen klimatsmart. Amanda Borneke, specialist inom cirkulär ekonomi på Sweco, jobbar med att se vilka avfall vi kan göra om till resurser och istället återanvända. Hon deltog nyligen i en dokumentärserie om hållbart byggande där hon reder ut frågor kring materialval och återbruk tillsammans med programledare Isabelle McAllister. Du ser avsnittet här
– Att få göra skillnad och påverka projekt som sänker Sveriges totala klimatutsläpp är det bästa med mitt jobb. Sweco ger mig bästa förutsättningarna för att göra det, säger Amanda.

En geoteknisk sommardag!

För våra fältgeotekniker kan en jobbdag ute på fält se olika ut. Såhär kan det se ut en perfekt sommardag med strålande sol under en geoteknisk undersökning, i det här fallet när en hamnkonstruktion kontrolleras. Undersökningar genomfördes både på land och ute i vattnet från flotten. I den här undersökningen jobbade våra fältgeotekniker Stefan Hasselberg, Thomas Jansson, Anders Östlund och Sune Olsson, samt Tomas Nordlander, gruppchef geoteknik.
– Det jag gillar mest med mitt jobb är att arbeta med geotekniska utmaningar och problemlösningar. Det blir aldrig tråkigt eller enformigt eftersom att vi har så olika förutsättningar och jordförhållanden överallt, säger Tomas.

En utomhusdag på Sweco!

En vardag med hemmajobb, kontorsjobb och utomhusjobb är något som processingenjören Nadja Gillvall ser fram emot. Visst lockar utomhusjobb i nära anslutning till badmöjligheter en härlig sommardag men det är något som saknas, kollegorna.
– Det bästa med mitt jobb är att jag utvecklas hela tiden, att min nyfikenhet stimuleras och att jag har så oerhört engagerade och kunniga kollegor som jag saknar när jag jobbar hemma, säger Nadja.

Det digitala platsbesöket!

I processen att bli svanenmärkt ingår platsbesök och dessa sker nuförtiden ofta digitalt. På plats från Sweco har vi miljökonsulten Linnéa Lundström som just nu jobbar med att stötta JM:s lägenhetsprojekt Soluret i Älvsjö. Bredvid Linnéa står Jadir Malki, arbetsledare på JM, som också är med på det digitala platsbesöket.
– Det bästa med mitt jobb är variationen. Vissa dagar går jag runt på en byggarbetsplats i digitala möten och andra dagar bedömer jag miljökonsekvenser från industrier, säger Linnéa.

En dag i Jämtland!

Vi befinner oss i Jämtland vid Rätans kraftverksdamm. Elkraftingenjörerna Nils Björkén och Tom Jansson är på plats för montage av kabelkanaler. För att kunna övervaka framtida läckage i dammen görs det här montaget som en förberedelse för mätutrustning.
– Det bästa med mitt jobb är mina underbara arbetskamrater som peppar och stöttar. I ett projekt som det vid Rätans kraftverksdamm jobbar vi aldrig ensamma och vi är oftast fler i det stora hela i projekten vi jobbar med, Nils Björkén.

Räddaren i nöden!

Om du är en padda kan det vara lätt att råka hoppa ner och fastna i schaktgropar som är för branta och hala, då är det tur att Sweco är på plats! Under en revision fick projektledaren, Ingvill Kung, syn på den här paddan som hade det lite problematiskt. Ingvill kom snabbt till undsättning genom att leta fram en kratta som paddan kunde klättra upp på för att sedan hoppa vidare på nya äventyr.
– Det bästa med mitt jobb är att ingen dag är den andra lik! Jag träffar på många härliga människor, och får jobba med olika utmaningar och roliga situationer, säger Ingvill.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.