Smarta städer

Sweco planerar framtidens smarta städer och samhällen. Städer och samhällen som är trygga, inkluderande och lustfyllda platser att bo och vistas i, och som planeras med de globala hållbarhetsmålen som grund.

BIM-hack 2017 – ett Sweco-hackathon där idéerna blir verklighet

23 april 2017

Som jag skrivit om vid flera tillfällen på denna blogg så har jag erfarenhet av hackathon både som arrangör och som deltagare. Med andra ord gillar jag mycket detta sätta att snabbt kunna arbeta fram prototyper och testa nya ideer. Det gör att man kan släppa det vanliga arbetet man gör och för ett dygn eller två släppa loss kreativiteten tillsammans med kollegor från olika discipliner för att kunna ta fram nya innovationer.

Dock har jag känslan av att det ibland gått lite inflation i hackathons och en återkommande kritik mot dem är att det är väldigt få som faktiskt genererar nya applikationer eller tjänster som både är efterfrågade i verkligheten och som dessutom någon faktiskt är beredd att betala för. Därför tenderar många av de bästa lösningar som tas fram under dessa hackathon att inte bli något som överlever de intensiva och roliga hackathon-timmarna.

Djup koncentration i gruppen som jobbade med BIM och IoT.
Djup koncentration i gruppen som jobbade med BIM och IoT.

Mitt bästa exempel på ett hackathon som förenar både kreativitet och innovation, men samtidigt också genererar nya idéer som kan verklighet är det årligen återkommande BIM-hacket som vi har på Sweco, och som initierats av min bloggkollega, BIM-strategen och visionären Michael Thydell.

För er som är nya för begreppet BIM så rör det sig alltså om 3D/CAD-modeller med inbyggd data och intelligens. I Swecos värld betyder det framförallt modeller och data kring byggnader och infrastruktur som kan visualiseras i 3D, VR och/eller AR. Med dessa intelligenta modeller kan vi också använda oss av programmering, algoritmer och olika former av databearbetning för att skapa effektivare processer, planering, design och konstruktioner när det ska byggas något nytt. Den nya utmaningen är dock hur dessa smarta modeller eller speglingar av verkligheten kan tas med in i förvaltningen av byggnaderna – därav årets tema ”BIM i förvaltning”.

Några av Swecos kunder är med och berättar om vad de ser är mest intressant för dem inom årets tema BIM i förvaltning.
Några av Swecos kunder är med och berättar om vad de ser är mest intressant för dem inom årets tema ”BIM i förvaltning”.

Jag har själv varit med nu två gånger, varav det senaste skedde i tisdag-onsdag nu i veckan som gick. Men vad är det då som gör att jag tycker att just BIM-hacket är så bra jämfört med många andra hackathon? Jag har listat fyra punkter som gör detta till ett framgångsgrikt koncept.

  1. Ett väl definierat tema. I år var temat som sagt ”BIM i förvaltning”, dvs hur den intelligenta byggnadsmodellen i 3D kan tas till vara och användas även efter det att själva byggprocessen är klar. Förra året var det ”BIM i tidiga skeden” som gällde och då testades olika metoder för att kunna påskynda och höja kvalitén på planeringsprocessen. Ett väldefinerat tema – utan att för den delen vara alltför begränsande – gör att det är lättare att få fokus vad som ska hackas på och vilka resultat man kan förvänta sig. Det gör det också lättare att få dit rätt typ av kompetenser inom företaget.
  2. Inbjudna kunder som bidrar med kontext, efterfrågan och nyttoaspekten. Bägge de åren jag varit med har några av våra mest framsynta och intresserade kunder varit med och satt upp ramarna för utmaningarna vi ska lösa, och samtidigt talat om vad de tycker är intressant och – minst lika viktigt – vad de INTE tycker är intressant inom det definierade temat för året. Detta gör att de innovationer och idéer som testas under hacket blir mycket mer kundorienterade och därför höjs också nyttoaspekten och möjligheten att ta idéerna vidare radikalt. Förra årets BIM-hack resulterade t ex att flera av de saker vi tog fram då togs vidare på ”riktigt” med våra kunder mer eller mindre direkt efteråt.
  3. Olika kompetenser som normalt inte jobbar ihop träffas. Sweco är ett stort och internationellt företag idag med många olika discipliner, kompetenser och avdelningar som jobbar med liknande saker. Dock finns det inga naturliga mötesplatser för kunskapsöverföring mellan alla dessa personer och kompetensområden. På BIM-hacket träffar vi som är IT-utvecklare också arkitekter, konstruktörer och experter på system och installationer som jobbar med liknande saker som oss. Tillsammans gör vi därför mycket mer intressanta och innovativa saker än vi skulle gjort var för sig. Och dessutom bygger vi upp kontaktytor inom företaget som är guld värda när nya uppdrag och projekt ska göras i framtiden.
  4. Praktisk och rolig kompetensutveckling. Som konsulter sitter vi ofta i de uppdrag som vi kan bäst och har fokus på att göra kunden i det specifika uppdraget nöjd och dessutom bidra med ett bra ekonomiskt resultat till Sweco som företag. Det är dock sällan att det inom ramen för befintliga uppdrag finns så stora möjligheter att tänka helt fritt och testa nya saker. BIM-hacket är därför i min mening en av de allra bästa kompetensutvecklande åtgärderna som Sweco kan ägna sig åt eftersom det är så praktiskt och att utbyte av kompetenser kollegor emellan ingår i konceptet. Detta gör att det till ett av de bästa tillfällena att också lära sig nya saker. Det ger oftast många gånger bättre kunskaper och insikter än en vad en motsvarande kurs eller studier på egen hand skulle kunna ge.

Förutom dessa mer specifika punkter för detta hackathon så tillkommer det faktum att man alltid vid presentationerna blir imponerad och inspirerad över vad som är möjligt att få ihop under så kort tid om man får jobba koncentrerat. Det är blir en kick och kreativ motor för mer och bättre innovation på jobbet. Men detta är något som går igen i alla de hackathon som jag varit med och ordnat eller deltagit i, och inte något som är specifikt för detta hackathon.

David Möller, BIM och datasamordingsexpert på Sweco, berättar om hur man kan hålla koll på data när flera olika ombyggandsprojekt pågår i samma byggnad.

Så slutsatsen blir: hackathon kan vara ett mycket intressant och bra sätt att skapa nya idéer och engagemang bland de som deltar. Men det gäller att göra det på rätt sätt för att effekten ska bestå och alla goda idéer inte bara dör direkt efteråt.

/Kristofer Sjöholm, IT-konsult inom Smarta städer och digital utveckling på Sweco

PS: Vårt team jobbade med att bygga en mobil-app för Andriod som kan rita scanna upp en 2D-planritning över ett rum och där man kan lägga in inventerings-information genom ett styrt formulär. Tekniken som användes var Google Tango och telefonen en Lenovo Phab 2 Pro. Se bild och skärmavspelning av prototypen vi byggde nedan. DS.

BIM-hack 2017 - skapa 2D planritning och gör en rumslig inventering med hjälp av Google Tango.
BIM-hack 2017 – skapa 2D planritning och gör en rumslig inventering med hjälp av en Andriod-app och en Google Tango-mobil.

Här nedan följer lite fler bilder från årets arrangemang:

Swecos Maria Gårdlund hälsar deltagare och kunder välkomna till BIM-hack 2017.
Swecos Maria Gårdlund hälsar deltagare och kunder välkomna till BIM-hack 2017.
Intensivt arbete och livaktiga diskussioner i teamet som jobbar med förvaltningsmodeller inom BIM.
Intensivt arbete och livaktiga diskussioner i teamet som jobbar med förvaltningsmodeller inom BIM.
Casper Gullach från Sweco Danmark och arrangören Jessica Movérare från Sweco i Stockholm under hacket.
Casper Gullach från Sweco Danmark och arrangören Jessica Movérare från Sweco i Stockholm under hacket.
Fullsatt i hörsalen på Sweco i Stockholm när presentationerna göras dag 2.
Fullsatt i hörsalen på Sweco i Stockholm när presentationerna görs dag 2.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.