Digitalisering

En blogg om utmaningar och möjligheter med digitaliseringen inom samhällsplanering och samhällsbyggnad.

BIM för effektiv förvaltning

13 december 2019

Denna veckan gästbloggar David Möller på Swecos Digitaliseringsblogg – på Autodesk University i Las Vegas för ett par veckor sedan stod han på scenen med Nicklas Ring (bild nedan).  Här följer en summering av deras föredrag, och om nyttorna med att använda BIM för förvaltning:

600 000 objekt samlade i BIM-modell för effektiv förvaltning

De senaste tio åren har BIM och 3D-modeller använts flitigt i design- och projekteringsfasen i byggnadsprojekt, däremot inte i förvaltningsfasen. I ett uppdrag för ett stort nybygge kopplade vi en BIM-modell innehållande 600 000 aktiva objekt, till kundens förvaltningssystem genom en teknik som heter Forge.

Effektiv förvaltning

I BIM-modellen kan kunden se hur allting hänger ihop och var allting sitter. Vi har samlat all dokumentation kopplat till objekten i BIM-modellen. Istället för att leta i en pdf, i en pärm eller på ett skrivbord, kan förvaltaren gå in i modellen, klicka på ett objekt och direkt få fram den information som de vill ha. Informationen på objekten kommer från kundens fastighetssystem, så förvaltaren behöver inte vara expert på BIM-modeller för att förstå informationen om objekten. Det är lättanvänt och förvaltaren sparar väldigt mycket tid på att slippa leta efter dokumentation.

BIM i förvaltning på Autodesk i Las Vegas

På Autodesk i Las Vegas fick vi möjlighet att berätta om BIM i förvaltning och de möjligheter som Forge och automatisering erbjuder. I och med den här tekniken finns det inga begränsningar. I framtiden kommer vi att kunna kombinera BIM-modeller med precis vad som helst. I det här fallet är det förvaltning, men det skulle lika gärna kunna vara energi, klimat eller någonting helt annat.

Strukturerad data nyckeln till BIM i förvaltning

Förutom tekniken som Forge erbjuder, är det möjligt att koppla ihop BIM-modellen med förvaltningssystemet tack vare att datan strukturerats upp från början. Det är ett arbete väl värt att göra. Så länge datan är strukturerad finns alla möjligheter i världen.

Vill du veta mer?

Kontakta David Möller eller Nicklas Ring

Författare
Jenny Carlstedt arbetar på Sweco med IT för samhällsutveckling och skriver gärna om utmaningarna med informationsflöden och behovet av digitalisering för våra framtida smarta samhällen.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.