Swecos avfallskonsulter utvecklar nytt digitalt verktyg för klassning av avfall Avfallslagstiftningen är både omfattande och komplicerad. En av delarna i hanteringen av avfall är klassning av avfall enligt avfallsförordningen (SFS 2020:614). Klassningens syfte är att klargöra om ditt avfall innehåller farliga ämnen i så pass höga koncentrationer så att de var för sig, eller tillsammans,…
Kategori: Avfall
Här bloggar Swecos konsulter om avfallshantering
Swecos avfallskonsulter önskar god jul!
December är här och julen står åter för dörren. Det har varit ett märkligt år där hemarbete och digitala möten blivit vardag. Med vissa corona-anpassningar har vi arbetat vidare i våra uppdrag och har tillsammans med våra kunder jobbat för en mer hållbar avfallshantering i vårt samhälle. Återbruk, cirkulär ekonomi och agenda 2030 har för…

European week for waste reduction
European week for waste reduction (EWWR) är ett EU-projekt som påbörjades 2009. Aktiviteter för att minska och förebygga avfall pågår under den sista veckan i november varje år. I år pågår EWWR mellan den 21 och 29 november. Lite ironiskt sammanfaller veckan ofta med Black Friday som vi alla vet är en riktig miljöbov då…
Avfall Sveriges höstmöte 2020!
Förra veckan gick Avfall Sveriges höstmöte av stapeln! På grund av rådande omständigheter hölls mötet digitalt, men det hindrade inte dagordningen från att vara full av intressanta ämnen inom avfallsområdet! Mötet pågick under två dagar, och under den första dagen låg fokus bland annat på de förslag gällande producentansvaret för förpackningar och returpapper som regeringen lagt fram. En tjänsteperson från Miljödepartement deltog och presenterade…

Biofönster minskar utsläppen av metangas efter sluttäckning
Visste du att det är möjligt att minska utsläppen av växthusgaser från deponier även då utsläppen är relativt låga? Lösningen heter biofönster och till vår hjälp har vi metanoxiderande bakterier….

Kan vi återvinna mer jordmassor istället för att deponera dem?
Sverige är inne i en spännande fas med stora infrastrukturprojekt och byggnationer. I samband med dessa projekt uppstår ofta överskottsmassor vid schaktning. Överskottsmassorna innehåller vanligtvis olika föroreningar och klassas som avfall. Massorna behöver behandlas om de ska kunna återvinnas utan risker för människa och miljö. I dagsläget deponeras överskottsmassorna i stor utsträckning vilket bland annat beror på de låga deponikostnader som finns i Sverige. Om dessa massor istället behandlades skulle möjligheten till återanvändning öka, vilket skulle bidra till ett…
Återvinningens dag!
Idag den 29 september uppmärksammar vi de stora miljövinster som följer av återvinning och återbruk genom att fira Återvinningens dag! För att komma närmare det hållbara och cirkulära samhälle vi vill ha, behöver vi konsumera mindre och minska den mängd avfall som varje person ger upphov till. Statistik från Avfall Sverige (2020) visar att varje…
Gammal flisdeponi innehåller stora mängder gas
Gasproblematik vid exploatering börjar bli allt mer uppmärksammat när gamla industritomter köpts upp för att anlägga bostäder, skolor, hotell mm. Så var även fallet i Gjøvik, Norge, där det under markundersökningen påträffades metangas i borrhålen. Gasmäting och gaspumpning på Huntonstranda, Gjøvik. Foto: Jenny Kivistö. Fastigheten var sedan länge känd för att vara ett område där träindustrin verkat under lång tid. Flis…

Avfall och resurshantering Syd önskar glad sommar!
Trots att året tog en annorlunda vändning i mars har våren varit vacker. Vi på Avfall och resurshantering Syd har jobbat på för fullt och dagarna har varit fyllda med arbetsglädje. Nu närmar sig semestern med stormsteg och vi vill därför passa på att önska er avslappning och äventyr. Vi ser fram emot en spännande höst! Glad…
Vilken metod ska användas för deponigasmätning?
Ytutsläpp av metangas från våra svenska deponier är en utsläppskälla som bör minimeras då metangas är en starkare växthusgas än koldioxid. I den nyligen publicerade Avfall Sverige-rapporten 2020:11 jämfördes fyra olika mätmetoder vid tre olika deponier, vid samma tidpunkt. Metoderna var: Statisk kammare (fluxbox) Spårgasdispersionsmetoden Drönarbaserad plymmätning Markbaserad plymmätning (OTM 33a) Resultatet visade att om syftet är att kvantifiera de totala…