Avfall

Här bloggar Swecos konsulter om avfallshantering

Avfall Sveriges höstmöte 2020!

16 november 2020

Förra veckan gick Avfall Sveriges höstmöte av stapeln! På grund av rådande omständigheter hölls mötet digitalt, men det hindrade inte dagordningen från att vara full av intressanta ämnen inom avfallsområdet! 

Mötet pågick under två dagar, och under den första dagen låg fokus bland annat på de förslag gällande producentansvaret för förpackningar och returpapper som regeringen lagt fram. En tjänsteperson från Miljödepartement deltog och presenterade förslagen, och svarade på frågor från deltagande kommuner. Det kommer bli spännande att se vad som händer framöver, eftersom många kommuner av förklarliga skäl inte håller med om allt – to be continued! 

Första dagen handlade även om det kommande utökade ansvaret för bygg- och rivningsavfall som kommunerna kommer att få 2023, samt de utökade kraven på rapportering av farligt avfall till Naturvårdsverkets nya avfallsregister som trädde i kraft den 1 november i år. Andra intressanta föreläsningar inkluderade hälsoaspekten när det gäller avfallshantering – den får vi inte glömma bort! Speciellt inte nu när vi går mot ett mer cirkulärt samhälle med återbruk – hur säkerställer vi exempelvis att soffan vi återanvänder inte innehåller skadedjur som kan spridas vidare? 

Andra dagen innehöll föreläsningar om invasiva arter som skapar nya utmaningar för avfallshanteringen, samt Sysavs nya spännande textilsorteringsanläggning Siptex. Fokus låg även på innovativa lösningar för bland annat insamling och återbruk för de som inte har tillgång till bil och kan köra och lämna sitt avfall på en återvinningscentral. Exempel på detta var bland annat en pråm på Göta Älv samt Pop up-Returen i Malmö. 

Det är alltid lika inspirerande att lyssna på folk inom branschen oavsett om de pratar om innovativa projekt, eller diskuterar svårigheter med inte helt självklara lösningar. Oavsett utgångspunkt, är vi på Sweco redo att hjälpa er! 

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.