Digitalisering

En blogg om utmaningar och möjligheter med digitaliseringen inom samhällsplanering och samhällsbyggnad.

Autodesk University – From tool approach to data approach

20 november 2017

Förra veckan gick det årliga Autodesk University av stapeln i Las Vegas. Som vanligt ett storslaget event med omkring 10 000 deltagare. Tre av våra konsulter inom IT för samhällsutveckling från Stockholmskontoret åkte dit i år – och jag tog tillfället i akt att fråga ut dem om deras intryck av veckan.

Intervjudeltagare: Joel Saury, Klas Torstensson och Nicklas Ring – tre av våra systemutvecklare/BIM-samordnare i Stockholm.

Vad är ert helhetsintryck med tre ord?

Autodesk sade det själva väldigt bra:

“More, better, less. Do more, better outcome, less waste.”

Vad var det mest fokus på?

Det var förhållandevis mycket fokus på Forge och Machine learning. Upplevelsen var att det generellt sett var mer fokus på utveckling än förra året. Men beroende på vilken inriktning man valde under konferensen och vilka klasser man gick på så finns det nog varierande intryck.

”From tool approach to data approach”

“Störningsfri data” – Autodesk belyste att fokuset rör sig från verktygen i sig till att istället kunna behandla data, det vill säga att de öppnar upp för mer samarbete med andra programvaruleverantörer. De måste ha plattformar som fungerar att arbeta i oavsett varifrån datat kommer ifrån. Plattformarna ska kunna hantera data, inte nödvändigtvis bara autodeskdata.

Detta är ett skifte som går att se hos många programvaruleverantörer, och det var tydligt nu att skiftet i tänket även finns hos Autodesk.

Vad var ”hetast” i år?

Autodesk ingår partnerskap med Esri. Stort för oss som även jobbar med GIS eftersom deras produkter antagligen kommer att integreras.

Var även lie prat om Quantum (dock inte så mycket som förra året), som är ett sorts integrationsverktyg så att fler program kan prata med varandra.

”Quantum är som havet och applikationerna är som små öar.”

Vad är Autodesks senaste förbättringar/nya produkter?

Dynamo player är en nyhet hos Autodesk, som är ett gränssnitt mot användaren. Man ser ingen kod utan en enkel dialogruta, för att mata in värden i koden.

Något som även är på gång är Forge <–> Revit – automation API. Det har inte släppts ännu, så det vet vi inte så mycket om.

Det är en ny licensieringsmodell för Forge, förut så tecknade man en månadsprenumeration, nu köper man istället ”Cloud credits” (Autodesks egna valuta) efter behov.

”Förut var Forge som Netflix, nu är det som en vanlig videobutik”

Saknade ni något? Något som ni hade hoppats på men som står still?

Det var svårt att få klarhet över priserna, vad det kostar att göra olika saker – framförallt i BIM360-produkterna.

Det var även svårt att få klarhet i hur datasäkerheten fungerar. Det är antagligen väldigt säkert, men otydligt och svårt att förstå hur det fungerar.

Nästa år vill vi se mer avancerade Forge-exempel! Det var inte så bra exempel, så man kanske kan säga att vi verkar ligga långt framme.

Vad blev ni mest imponerade av?

Skanska US hade en VR-presentation som var jättehäftig! Man kunde gå runt i ett rum och ändra material på olika saker och direkt se hur priset påverkas. De hade hela prislistan i VR, så du kunde se den samtidigt som du ändrade saker.

Var även ett holländskt företag, Van wijnen, som ligger långt fram i branschen som hade en intressant presentation.

Vad var bäst/sämst?

Bäst: Måndagen – då var det riktade kurser med gott om tid och mindre folk. Man hade sedan innan valt fokuskurser med olika spår.

Sämst: Panelklassen – svårt att hänga med, tråkig presentation, två minuter var att prata, och alla satt ner hela tiden. Klassernas kvalitet var väldigt ojämn. Nästa år skulle vi välja allt som har med labb att göra och ingen panel. Det var även svårt att förstå vissas engelska, vilket var tråkigt.

Klas: Autodesks egna presentationer var bra, eller de med nära samröre med Autodesk.

Joel: Dock var det även kul att höra vad andra gör som inte är Autodesk, och få ett lite bredare perspektiv.

Vi var inte imponerade av Las Vegas som stad…

”Las Vegas är en meningslös stad, slöseri med vatten och resurser”

Vad har ni för intryck av vad som händer i branschen?

VR kommer bara ännu mer, om man inte kan VR så är hänger man inte med längre! Vi måste bli ännu bättre på VR!

Data flyttas över till molnet och det sker en genomsyrande hög grad av automatisering

Vad ser ni mest fram emot i utvecklingen framöver? / Vad är era förhoppningar till nästa år?

Ännu mer machine learning, och generativ design i det stora hela.

Vi skulle vilja se fler och bättre användarfall i Forge.

VR-testning
VR-testning
Dynamoklass
Sweco vid Grand Canyon

 

 

 

 

 

 

Författare
Julia Berglund - projektledare inom IT för samhällsutveckling. julia.berglund@sweco.se

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.