Smarta städer

Sweco planerar framtidens smarta städer och samhällen. Städer och samhällen som är trygga, inkluderande och lustfyllda platser att bo och vistas i, och som planeras med de globala hållbarhetsmålen som grund.

AU2019 General Session

26 november 2019

Det är första riktiga dagen på årets Autodesk University i Las Vegas. Lukas Nowikowski och Ronald Cruz på Sweco Architects i Malmö har precis tagit emot AEC Excellence Awards för European Spallation Source tillsammans med Skanska och ÅF. Därför är det med en stor portion stolthet går jag vidare till AU2019 General session.

Det är fullt pådrag i Ballroom C när Autodesk höjer förväntningarna på AU2019 general session med hög musik och ljusshower. Som sig bör innan en VD-presentation. På alla skärmar i lokalen lyser texten ”Better Starts Here”. Efter en stund börjar några filmade intervjuer spelas upp med olika teman och till slut kommer Andrew upp på scenen. Sammantaget är allt mycket proffsigt, nästan som en TV-produktion och förväntningarna är höga.

Temat för AU2019, ”better starts here” är en utveckling av det temat ”better & more with less” som presenterades 2017. Tempot är snabbt när Andrew beskriver hur medelklassen i världen ökar och att det är bra. Samtidigt kräver det nya lösningar för bygg & fastighet, tillverkningsindustri, media och underhållning (som är Autodesks olika verksamhetsområden).

Presentationen delas upp i tre delar, ”Better use of Energy & Materials”, ”Better Health & Resilience” och ”Better Work & Prosperity”.

Better Use of Energy and Material

Andrew själv inleder den första av de tre delarna med att berätta om Hotellkedjan Marriott. Framför allt om hur Marriott på ett energi- och materialeffektivt sätt byggt sitt nya hotell i New York. Företaget SkyStone prefabricerar hotellets rum i moduler på fabrik. Man använder applikationer som, Revit, Forge och KitConnect för att på det mest optimala sättet bygga ett modulhus på Manhattan. Detta är ett intressant exempel där man utnyttjar de olika fördelarna i två olika branscher, bygg- och tillverkningsindustrin.
http://www.globalconstructionreview.com/innovation/worlds-tallest-modular-hotel-goes-new-york-help-au/
https://adsknews.autodesk.com/news/skystone-marriott-tallest-modular-construction-marriott-hotel

Better Health and Resilience

Efter exemplet Marriott berättar Elisabeth Hausler, grundare av BuildChange om viljan att göra rätt. BuildChange är ett företag som jobbar med att förbättra livet för människor i riskområden genom att reparera och jordbävningssäkra befintliga byggnader. Byggnader som löper större risk att fara illa vid ex jordbävningar eller översvämningar. BuildChange har jobbat tillsammans med autodesk under en längge men på senare tid har de haft möjlighet att utöka sina insatser då de har tillsammans med Autodesk tagit fram ett verktyg som gör att bostadsägare kan ta ett fotografi eller film av sitt hus och skicka det till BuildChange för att sedan få reda på hur enkelt det är att jordbävningssäkra huset.

Better Work and Prosperity:

I kölvattnet av utsläppsskandalen arbetar Volkswagens med att elektrifiera sin bilflotta. I det arbetet har de fått hjälp av Autodesk att återupptäcka hjulet. Tillsammans har de båda företagen förändrat den linjära processen att designa och kortat ledtider. Detta gör att de idag gör arbetet smartare och bättre med hjälp av Generativ Design.
https://adsknews.autodesk.com/news/autodesk-volkswagen-generative-design-electric-showcase-vehicle

Airbus har alltid arbetat med att förbättra sina flygplan och har tidigare fått hjälp av Autodesk med att omforma delar av stjärten på sina flygplan. I ett djupare samarbete har Autodesk stöttat Airbus ingenjörer med att se över hur Airbus bygger sina flygplansvingar. Detta är ett intressant arbete där Autodesks research team har studerat flöden och plockat isär processer för att sedan bygga ihop dem på ett nytt och effektivare sätt. När Airbus planerar en ny fabrik i Hamburg arbetar de tätt med Autodesk för att uppnå den mest effektiva arbetsplatsen för Airbus och deras medarbetare.
https://www.fastcompany.com/90431846/airbus-is-making-planes-lighter-with-technology-we-can-barely-understand
https://www.autodesk.com/customer-stories/airbus

Slutligen kom Asa Kalama från Walt Disney upp på scenen och berättade om hur de arbetar med att skapa ”the happiest place on earth”. Framför allt pratar han om hur Walt Disney bygger upp en hel stadsdel baserat på en rymdsaga och de filmer som tillsammans har byggt upp ett eget universum och som de flesta fans redan har en mycket tydlig bild av hur de ut.

Better Starts Here

För att avsluta AU2019 General Session kommer Andrew Anagnost återigen upp på scenen och berättar för oss, att om vi ska kunna förse världen med byggnader, infrastruktur, media och underhållning måste vi kunna göra mer och bättre med mindre resurser, både vad det gäller energi och material. Detta har vi alla möjligheter att klara av det om vi låser upp vår data och kopplar ihop våra team och discipliner. Andrew ser sig om i rummet och avslutar ”Better starts here”.

Vid tangentbordet, Anders Neregård

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.