Ventilen

En blogg om installationer – följ Swecos installationskonsulter som bloggar om energidesign, komfort och säkerhet som leder till bra inneklimat, låg energianvändning och funktionella byggnader.

Att välja hållbara prylar och byggmaterial

1 juni 2016

Att vi omger oss med en massa material och kemikalier som inte är bra för oss blir vi allt mer uppmärksammade och medvetna om. Det kommer olika initiativ som Giftfri förskola och vi blir allt bättre på att handla ekologisk mat. Fastighetsägare och byggherrar blir också allt bättre på att ställa krav på kemiskt innehåll när man bygger om och bygger nytt.  Verktyg som SundaHus, Basta och Byggvarubedömningen är nu välkända hjälpmedel för många i branschen (även om vi på bred front kan bli mycket bättre). Men räcker det att titta på kemiskt innehåll för att välja hållbart? Hur mycket energi går det egentligen åt vid tillverkning, hur ser arbetsförhållande ut längre ner i produktionskedjan, måste vi transportera så långt och hur ska vi kunna återvinna den här produkten när vi inte behöver den längre…?

Som miljösamordnare arbetar jag ofta med att hjälpa till med hållbara materialval. Än så länge är det materialdatabaserna ovan som är det vanligaste verktygen för att välja bättre byggmaterial. Men nu verkar det börja hända mer, om än fortfarande ganska långsamt. I takt med att våra byggnader blir mer energieffektiva och våra energikällor för el och uppvärmning i högre utsträckning fossilfria så står nu byggmaterial för en allt större del av miljöpåverkan från byggnader. Branschen börjar också bli lite mer varm i kläderna med att jobba med krav på kemiskt innehåll och verktyg som BASTA och de andra. Ganska naturligt kanske att vi nu börjar skruva på oss  och vill göra mer. Jättebra och spännande tycker jag, jag hoppas vi verkligen att vi kan sätta fart på det här området.

Exempelvis hör vi allt oftare om behovet av cirkulär ekonomi och vi har tidigare pratat LCC (Life Cycle cost) men stöter nu oftare också på krav på LCA (livscykelanalys) för enskilda byggmaterial och hela byggnader. LCA innebär att bedöma ett material eller en hel byggnad utifrån dess påverkan på människor och miljö från vaggan till graven, eller allra helst från vagga till vagga, för en cirkulär ekonomi. Det har länge varit en bromskloss att vi inte har gemensamma verktyg för LCA men nu ställs kraven i flera miljöcrtifieringssystem som LEED och BREEAM och det dyker upp nya verktyg som 360Optimi. Kanske kan det även komma in i nya versionen av Miljöbyggnad , då tror jag vi får se en ännu snabbare utveckling av LCA i byggbranschen i Sverige.

Social hållbarhet är ett annat stort fokusområde inom bygg och fastighet. I dagarna lanserades ett sätt att bedöma social hållbarhet vid produkt- och materialval. Initiativet kommer från de fastighetsägare och byggföretag som är medlemmar i Byggvarubedömningen. Från och med i höst kommer det därför finnas möjlighet för materialleverantörer att fylla i en enkät hur man jobbar med social hållbarhet och om man vill få en bedömning i detta. Under en uppstartstid på tre år är det inget krav att besvara frågorna om social hållbarhet men det är en start och ska bli spännande att följa! Se mer här.

En sista nyhet som just dök upp i min mailbox: De nordiska Green Building Councils har tagit fram gemensamma riktlinjer för inköp av hållbara miljö- och hälsoanpassade byggvaror. Spana in dem här.

Byggmaterial

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.