Traineebloggen

Följ våra traineer under deras första år på Sweco. Är du nyexad ingenjör, arkitekt, miljövetare eller har du examen inom IT? Vill du vara med och forma framtidens samhällen och städer? Ger du allt i alla situationer? Letar du efter en språngbräda in i konsultyrket? Då kan Swecos traineeprogram vara något för dig.

Att söka till Traineeprogrammet

18 mars 2013

I maj är vårt år som traineer slut och det börjar närma sig för 2013 års traineer, ansökningstiden är i full gång till den 31 mars så passa på att söka!

Jag lärde känna Sweco och traineeprogrammet när jag skrev exjobb på avdelningen IT för samhällsutveckling. Min chef berättade att de tänkte ha en traineeplats och undrade om jag skulle söka. Eftersom jag redan var på plats på kontoret hade jag ingen formell intervju men satt och pratade en stund om hur det skulle gå till om jag var intresserad. Programmet lät som en bra kick-start till att bli en riktigt vass konsult så jag sökte. Andra som sökte hade istället telefonintervju eller något liknande med chefer på de olika avdelningarna med traineeplatser.

De som utmärkt sig bland alla ansökningar går sedan vidare till en assessment day där alla får visa vad de går för. Uttagningen i Stockholm skedde på Essingekonferenscenter på Stora Essingen. Innan dess hade vi fått reda på att alla skulle hålla varsin presentation om ett intresse, målet var att berätta varför man hade intresset samt motivera andra till samma intresse. Jag satt dagarna innan och skrev, kastade lappar och  övade.

Väl på plats på morgonen började vi försiktigt att närma oss varandra över lite kaffe, den här dagen var det cirka trettio personer och man slogs av hur trevliga alla verkade, inte alls det hårda klimat som jag föreställt mig. Vi satte oss alla i samma rum, chefer på olika avdelningar satt utmed väggen och två från personalavdelningen välkomnade alla. Efter korta presentationer delades vi in i mindre grupper, nu skulle vi hålla våra föredrag.

Den första presentationen handlade om vindsurfing, om frihetskänslan och tekniken, så himla bra. Alla var riktigt bra, jag var nervös men det var en viss trygghet i att vi alla stod inför samma situation. Så var det min tur till sist och jag höll mitt föredrag som handlade om att segla över hav och kunde sedan pusta ut lite.

Schemat var späckat och innan lunchen skulle vi hinna komma igång med case-uppgifter, nya grupper skapades och vi skulle presentera ett koncept för en ny hållbar stad i Indonesien. Inte helt lätt men det roliga var att alla hade olika idéer om vad man kunde göra och hur man skulle fokusera så presentationerna blev väldigt olika från de olika grupperna.

Det sista momentet på dagen var en kortintervju, på femton minuter skulle man försöka få fram det man ville. Det liknande en vanlig intervju men väldigt komprimerad.

Avslutningsvis möttes vi upp och utvärderade dagen, helt slut i huvudet tog jag bussen hemåt. Någon vecka eller så senare fick jag besked att jag fått en av de 16 platserna.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.