Rumslighet

Rumslighet kommenterar aktuella ämnen inom stadsplanering, landskapsarkitektur, kulturmiljö och ljusdesign. Kommentera gärna, vi ser fram emot en intressant samhällsbyggnadsdiskussion. Vi som bloggar är arkitekter på Sweco.

Att resa i den femte dimensionen

21 augusti 2018

Vad är det som gör att ett rum upplevs som mer än fyra väggar och till och med expanderar i en människas upplevelse?

”I rymden finns inga känslor” är en film om vänskapen mellan Simon med Aspergers-diagnos och den äldre tjejen Jennifer, som lär honom navigera i en svårbegriplig värld. I en scen där de plockar skräp tillsammans i Stadsparken visar hon honom hur en alldaglig situation förvandlas till film om man samtidigt lyssnar på musik. När stycket i hörlurarna sätter igång blir plötsligt joggaren och damen med hunden skådespelare i en helt ny park som bara Simon och Jennifer kan se. Musiken har tillfogat stadsrummet en fjärde dimension, den som ofta sägs utgöras av tiden.

Något liknande hände mig på Norrtälje-bussen i våras med Nils Landgrens och Esbjörn Svenssons Layers of Light i lurarna. Naturen utanför bussfönstret med snöiga åkrar och himlens många lager av ljus smälte ihop med tonerna från trombon och piano till en flerdimensionell rumslighet.

Arkitektur har kallats frusen musik, men melodierna på en plats kanske i själva verket väntar på att tina upp. Som turist i Palladios Villa Rotonda utanför Vicenza, ett över 400 år gammalt stenhus, hade jag en hisnande arkitekturupplevelse. Det urgamla huset med sina trappor och enorma rumshöjder fick en orkester i mitt huvud att börja spela barockmusik med flöjter och stråkar. Här fanns både tidens djup och en femte dimension som framkallades i min fantasi.

Men hur skapar en arkitekt sådana upplevelser om det inte finns någon tid eller musik i verktygslådan? På varje plats har historien lämnat fragment och i ditt huvud har du minnen och melodier. Att hitta både genius loci och ett soundtrack till projektet kan vara början till en resa i den femte dimensionen.

I det urgamla stenhuset fanns den femte dimensionen
Författare
Helena Friberg Ruge är arkitekt med en bakgrund i planering för handel och stadsliv. Hon intresserar sig särskilt för stadens mellanrum och social hållbarhet.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.