Traineebloggen

Följ våra traineer under deras första år på Sweco. Är du nyexad ingenjör, arkitekt, miljövetare eller har du examen inom IT? Vill du vara med och forma framtidens samhällen och städer? Ger du allt i alla situationer? Letar du efter en språngbräda in i konsultyrket? Då kan Swecos traineeprogram vara något för dig.

Att jobba på distans – går det?

22 december 2017

Ett av de många frågetecken jag hade när jag skulle börja jobba var flexibiliteten. Att sluta vara student, ha arbetstider och vara bunden till en arbetsplats kändes som ett stort steg. Men stämmer det verkligen att man alltid jobbar 8-17 på samma arbetsplats, dag ut och dag in?

Hur dina arbetstider, arbetsplats och variationen i arbetet beror till stor del på vilken avdelning på Sweco du jobbar på! Vissa jobbar mycket ute hos sina kunder och är ute på besök, andra jobbar från kontoret och en tredje kanske jobbar hemifrån. Hur ens vardag ser ut varierar helt enkelt. Dock tror jag att alla på Sweco kan skriva under på att en dag inte är den andra lik!  Jag jobbar på Sweco avdelning inom Strategi och energimarknader (läs mer om oss här). Det innebär att jag ofta jobbar i många olika projekt samtidigt. Projekten är ofta ganska korta och intensiva, med varierade arbetsuppgifter inom olika energifrågor så som styrmedel, skatter eller elpriser. Det finns alltid något att göra och inte helt sällan har jag arbetsuppgifter som jag kan jobba med självständigt.

Det innebär att man på våran avdelning får ta mycket eget ansvar men man får också en ganska stor frihet. Det är enkelt att vara flexibel i arbetet, vill man till exempel ta en långlunch eller en sovmorgon, så har man garanterat sällskap om man sitter kvar på kontoret på kvällen för att kompensera de extra timmarna. Andra behöver sluta tidigt för att hämta barn på dagis och kompenserar det genom att komma tidigt på morgonen eller ta igen en extra timme senare på kvällen. Att ha tydligt avgränsade uppgifter som man kan jobba med självständigt innebär också att jag kan vara rätt flexibel med var jag arbetar. I och med att jag bor i Stockholm men min pojkvän bor i Göteborg, så passade jag denna veckan på att jobba från Göteborgkontoret!

En mörk decembermorgon lyser Swecokontoret upp i mörkret. Här gästjobbar jag idag!

Som några av mina traineekollegor på bloggen har nämnt, så är nätverket man bygger upp i traineeprogrammet en av de absolut största fördelarna med att vara trainee! Vi är i år 24 st traineer som finns på kontor i ca 10 orter i Sverige. Det innebär att i stort sett vart man reser i Sverige så finns det dels ett Sweco-kontor, men också en traineekollega att dricka kaffe med! Jag tog därför med mig min jobbdator ner till Göteborg och välkomnades av Josefin som erbjöd både skrivbordsplats på hennes avdelning och kafferastsällskap! Josefin går också traineeprogrammet och jobbar som projektledare inom infrastruktur, vilket skiljer sig en hel del från vad jag gör om dagarna. Spännande att samtidigt få insyn i en helt annan del av Sweco!

Alla Swecoanställda får tillgång till alla Swecokontor i hela Sverige. Att vara på besök och arbeta i en annan stad är därför inga konstigheter. Jag gästjobbade på Göteborgskontoret i 2 dagar och kände mig mycket väl emottagen trots min bristande Göteborska och hatkärlek till ordvitsar!

Julpyntat hos projektledarna i Göteborg! Helt klart mer julstämning än hemma på min avdelning. Nu ska jag tillbaka till Stockholm och dra fram glittret!

I och med många deadlines som närmar sig nu inför jul och många projekt som ska bli klara, så blev det två hektiska dagar i Göteborg! Modern teknik och direktuppkoppling på Swecos nätverk gjorde det dock möjligt för mig att vara med på 4 stycken möten via videokonferens. I regel så har vi ofta möten via Skype på vår avdelning, återigen något som underlättar flexibiliteten väldigt mycket. Jag kunde enkelt arbeta vidare och satt bland annat med rapportskrivning för ett projekt som handlar om den nordiska balansmarknaden. Mina två dagar blev hektiska, men arbetet flöt på hur bra som helst och det var väldigt trevligt att dessutom lära känna nya kollegor i Göteborg! Stort tack till Josefin och alla på Göteborgskontoret för ett fint välkomnande! Ni är varmt välkomna till Stockholmskontoret och jag ser då gladeligen fram emot att vara kaffepaussällskap!

// Emma Wiesner, trainee 2017-2018, Swecos avdelning för strategi och energimarknader

Dessutom vill traineebloggen passa på att önska alla läsare God Jul och Gott Nytt år!

Profilbild
Författare
Emma Wiesner är energimarknadsanalytiker på avdelningen för strategi och energimarknader samt trainee i Swecos traineeprogram 2017-2018. Kontakt: emma.wiesner@sweco.se

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.