Smarta städer

Sweco planerar framtidens smarta städer och samhällen. Städer och samhällen som är trygga, inkluderande och lustfyllda platser att bo och vistas i, och som planeras med de globala hållbarhetsmålen som grund.

Är du redo för framtiden?

8 juni 2017

Vissa dagar är det en oerhörd ynnest att jobba på ett företag som Sweco – och i onsdags var definitivt en sådan dag. Då var det dags för Swecos årliga Inspirationsdag. Årets tema var digitalisering, under rubriken ”Är du redo för Framtiden?”. Det var en riktigt rolig och inspirerande dag – mycket tack vare det intressanta programmet som satts, de roliga utställningarna som visades, de kloka tankarna i paneldebatten – och så klart också på grund av alla gäster, de som minglade i Swecos vardagsrum. Vardagsrummet är vårt namn på konferensavdelningen som ligger som ett nav mitt i Sweco-huset. Det var alla dessa besökare som bidrog till att de föreläsningar och utställningar som hölls om Smarta städer, BIM (Building Information Modeling) VR (Virtual Reality), AR (Augmented Reality) och 3D-printing blev så bra som de blev. Jag höll själv i en visning av ”det magiska med BIM”, och det är oerhört kul att få prata om ett ämne när det dyker upp många och intressanta frågor hos de som lyssnar så att det blir en bra dialog istället för en monolog från en scen. Det enda jag saknade var att jag gärna haft mer tid prova på de coola applikationerna som visades i AR och VR rummen, men det lilla jag hann se var riktigt häftigt.

En bra dialog hade också panelen på scenen, som bjudits in för att prata om ”Möjligheter och utmaningar med digitaliseringen”. Debatten leddes av Andreas Gyllenhammar, hållbarhetschef på Sweco, och moderator Ellinor Persson. I panelen satt:

Patrik Lindvall, Global Head of VDC, Bonava
Helen Alterius, VP Strategy & Business innovation, The Quantified Planet
Fredrik Hilding, GIS- and FME-specialist, Sweco
Jonas Sundberg, Master of Science in Civil Engineering, Adjunct Professor, Sweco

Dagens panel – fr.v. Fredrik Hilding, Jonas Sundberg, Patrik Lindvall och Helen Alterius.

 

Att rapportera om vad som sagts i en paneldebatt i en blogg kan ibland bli lite platt, så jag har valt att istället ställa några frågor om debatten till min kollega som var en av deltagarna i paneldebatten, Fredrik Hilding. Han var ju trots allt mitt i det som hände, och jag tycker att det är intressant att höra hur han upplevde det. Läs hans svar här:

Vem är du?

Jag heter Fredrik Hilding och är relativt ny på Sweco, där jag började i september 2016 direkt efter avslutade studier inom Samhällsbyggnad på KTH. På KTH inriktade jag mig på geografisk IT, eftersom jag har ett stort teknikintresse i grunden. Det var också det unga- och teknikfokuserade perspektivet som jag kände att jag kunde bidra med i panelen.

Vilken fråga under debatten tycker du var viktig och som du vill nämna här?

Det kom en fråga från publiken om hur vi ser till att seniora medarbetare, med otroligt stor erfarenhet men kanske inte lika vass IT-kompetens, inte fasas ut av nya IT-system. Det är viktigt att ta fram lösningar som är lätta att använda oavsett IT-kompetens och erfarenhet – systemet måste vara ett uppskattat verktyg, annars kommer det inte komma till användning. Våga innovera – men glöm inte bort användarna!

Var det något du hade velat få mer tid att utveckla?

Sista uppmaningen, att skicka med ett tips till alla deltagare, var omfattande men vi fick bara 30 sekunder på oss. Hur skickar man med bara ett tips från en dag som denna? Nåväl, jag kan brodera ut mitt svar lite mer: Alla aktörer jag har träffat hittills har haft mycket bra grund i sin egen organisation, men kanske var lite osäkra på vilka tekniska möjligheter som finns. Det är helt okej! Fokusera istället på vilka mål organisationen har, vad skall projektet uppnå och dylikt. Tekniken går alltid att välja utifrån dessa parametrar. Det viktiga är att veta målbilden, sen kan vi från Sweco hjälpa till med att välja smarta och nyskapande lösningar som passar.

Vad tar du med dig från Swecos inspirationsdag?

Jag tar med mig två saker:

– För det första är det kul att få se smarta användningar av nuvarande tekniker, eftersom det inspirerar att försöka hitta bra användningsområden även för morgondagens tekniker. Vad är nästa steg inom VR som är tillämpbart även inom samhällsbyggnadsbranschen? Hur kan vi se till att visualiseringar av modeller blir ännu mer verklighetstrogna?

– För det andra hade Helen Alterius, som också deltog i panelen, ett kul exempel där de hade installerat sensorer på gräsklippare som rör sig i stadens parker, för att på så sätt samla in miljödata på stor skala. Den här sortens smarta anpassningar av redan existerande företeelser, det vill säga gräsklipparna som ändå rör sig i stadens parker, är ett enkelt men väldigt kreativt förhållningssätt till en smart stad. Ofta går det att anpassa det som redan finns – men på ett smart sätt!

Vy över Swecos vardagsrum under debatten.

 

Förutom paneldebatt och intressanta utställningar presenterades också under dagen årets vinnare av det sk Hugo-priset. Det var som vanligt oerhört inspirerande att lyssna på pristagarna. I dagar när Donald Trump meddelat att USA lämnar Paris-avtalet så kändes det extra bra att ett av prisen gick till Jakob Trollbäck, som arbetar med att försöka förmedla och tydliggöra FNs hållbarhetsagenda och de Globala Målen för 7 miljarder människor.

Jag ser redan fram emot nästa år, och hoppas att det även det året kommer hållas i våra lokaler, eftersom det gav en mycket mer familjär stämning över hela evenemanget. Jag hoppas kollegorna som sitter och jobbar på de närmaste våningarna står ut med att hamna mitt i vimlet vare sig de valt det frivilligt eller inte, för det är häftigt att få ta del av de här framtidsspaningarna som görs under dessa dagar. Alla diskussioner och tankar som väcks i huvudet ligger kvar och inspirerar under en lång tid efteråt.

Kollegan Björn Skoogh visar HoloLens för några fascinerade besökare.

 

Om ni vill läsa mer om Swecos arbete med Digitalisering, Smarta städer, BIM, VR och AR så rekommenderar jag att gå bakåt bland blogginläggen i Smarta städer-bloggen, ett par exempel finns här nedan:

BIM-hack tidiga skeden och BIM-hack förvaltning

Varför intresserar sig Sweco för HoloLens och Augmented Reality?

Den virtuella framtiden

 

 

Författare
Jenny Carlstedt arbetar på Sweco med IT för samhällsutveckling och skriver gärna om utmaningarna med informationsflöden och behovet av digitalisering för våra framtida smarta samhällen.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.