Ventilen

En blogg om installationer – följ Swecos installationskonsulter som bloggar om energidesign, komfort och säkerhet som leder till bra inneklimat, låg energianvändning och funktionella byggnader.

Almedalen 2017 – Hålllbarhet, Digitalisering och Cirkulär Ekonomi

4 juli 2017

En vecka om året fylls Visbys gator, gränder och trädgårdar med spännande seminarium, möten och spontana diskussioner. Även i år är vi från Sweco med och bidrar. Vi deltar på en mängd olika seminarier och sitter med i ett antal olika paneldebatter. Och som vi bidrar! Imorgon håller vi till exempel i ett eget seminarium om hur långt Sverige har kommit med Agenda 2030.

En egen reflektion efter en dag i Visby är att de tydligaste trenderna som det pratas mest om är hållbarhet och digitalisering. Kopplat till hållbarheten och också i digitaliseringens spår så har också cirkulär ekonomi dykt upp.

För att klara att bygga framtidens hållbara städer innehållande smarta fastigheter så krävs det att vi börja tänka mer cirkulärt istället för linjärt. Den linjära ekonomin skapades då vi var en liten befolkning på en stor planet. Men idag är vi fler och fler och planetens storlek är densamma och inte obegränsad på tillgångar och utrymmen.

För att få till en mer cirkulärt tänkande i de tekniska strukturerna så behöver vi behöver bland annat kunna återanvända mer och i alla skeden av exempelvis en byggprocess. För att det ska bli verklighet krävs naturligtvis ändring i lagstiftning, regelverk och en skatteväxling för att stimulera.

Men jag tänker att också vi kan bidra. I våra projekt, där vi projekterar framtidens byggnader, måste vi väcka frågan och bidra genom vår kunskap. Kan vi stretcha oss i vårt sätt att projektera? Kan vi lägga in ytterligare en dimension i våra handlingar? Ja, det kan vi och vi gör det redan idag men kan göra det ännu mer. Det efterfrågas lite idag men kommer efterfrågas ännu mer framöver.

Tomas Holmgren, vd för Swecos installationskonsulter

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.