En dag på Sweco

En dag på Sweco är ett fotoprojekt skapat av våra konsulter. Vi vill visa vad som händer hos oss från norr till söder. Följ oss och ta del av vår vardag.

Kvinna på promenad med hundar

Med skidor, hund och pulka till jobbet!

14 maj 2021

Vi fick som vanligt in mängder med fina bilder till En dag på Sweco under januari och februari med allt från morgonpromenader till fältjobb i trollskogsliknanade miljöer. Enjoy! 

Morgonpromenad

Med skidor, hund och pulka till jobbet!

Varför inte ta sig till dagens arbetsplats med skidor och pulka…ta med hunden också! Miljökonsulterna Marta Lidström och Ida Määttä skapade deras egen väg genom skogen för att kunna utföra flödesmätning av olika vattendrag. Vackrare väg till jobbet får man leta efter…
– Variationen mellan fältarbete och kontorsarbete gillar jag mest med mitt jobb. Att få vara på fältarbete av detta slag bort från väg och bebyggelse är oslagbart, säger Ida.

Ridtur på morgonkvisten

Ride and talk!

I dessa tider kan det vara smidigt att ta morgonpromenaden tillsammans med ett möte utan datorer i ett walk and talk. Järnvägskonsulten Frida Holmblad har tagit det till en ny nivå. Tillsammans med en anställd hos en av våra kunder, och en varsin häst, tog de den här morgonen ett ride and talk. På bilden ser vi Frida som till vardags är teknikansvarig inom kanalisation, samt 3D-projekterar lågspänning.  
– Jag gillar flexibiliteten i mitt jobb, att jag har möjligheten att kombinera möte där jag inte behöver datorn med frisk luft och motion en krispig morgon. Det blir en härlig start på dagen, säger Frida.

Jobbdag i trollskogen

En dag på Sweco i -18!

För dig som mätningstekniker kan en dag på Sweco innehålla allt från mätningar av järnväg, väg och byggmätning till skanning av olika typer av objekt och projekteringsinmätningar. Dagar ute på fält varierar och med lite tur kan det vara du som, via rätt tid och plats, filmar borrhål inför en ny vindkraftverkspark i en mysig och trollskogliknande miljö söder om Ånge en vinterdag med 18 minusgrader.
– Arbetsuppgifterna varierar både geografiskt och innehållsmässigt. För mig tillbringas största delen i fält så vardagsmotionen utförs på arbetstid. Att bara komma på plats kan ibland vara ett äventyr, säger mätningsteknikern, Jonas Wahlqvist.

Skidspåret till jobbet

Brukar du ta skidspåret till platsbesöket?

Ronja Eränen och Ylva Schnürer, som syns på bilden, jobbar till vardags med förorenade markområden och utför bland annat markundersökningar och reder i miljökontroller. När platsbesöket är ute i skogs- och våtmarksområden funkar det fint att ta skidorna till jobbet en vintermorgon som denna med strålande sol och 11 minusgrader.
– Det jag tycker om med mitt yrke är att det aldrig blir tråkigt. Det är varierat mellan kontorsarbete och fältjobb. Veckorna är alltid olika strukturerade och arbetet är fartfyllt, säger Ronja.

Sweco x MSB

Sweco x MSB

Civilingenjören Anders Söderström jobbar just nu i ett pilotprojekt som Sweco gör åt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Syftet är att uppdatera MSB:s översvämningskarteringar så att de kan användas av SMHI inom ramen för deras nya konsekvensstyrda varningssystem för översvämningar som startar upp i april 2021. Nyligen var Anders på en fältresa vid sjön Åsnen längst med Mörrumsån och passade på att ta en bild på Sjöns östra utlopp.
– Vi besökte olika platser längs Mörrumsån där det är särskilt viktigt att förstå hur vattennivåer förändras vid olika flöden. Mitt arbete på Sweco har genom åren tagit mig till fem kontinenter men det är lika spännande att åka till Åsnens östra utlopp. Det finns alltid en utmaning som väntar när fältbesök ska omsättas till en utredning vid skrivbordet, säger Anders.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.