Rumslighet

Rumslighet kommenterar aktuella ämnen inom stadsplanering, landskapsarkitektur, kulturmiljö och ljusdesign. Kommentera gärna, vi ser fram emot en intressant samhällsbyggnadsdiskussion. Vi som bloggar är arkitekter på Sweco.

Giganter ute i kylan

13 mars 2019

Det är vi som måste styra skutan

AI blir det vi gör det till.

Vi träffar Humlegården som liksom Akademiska Hus, Fastighetsägarna och AMF är på plats. Humlegårdens marknadsdirektör säger att eventet känns som 600 ggr större än Businessarena och 400 ggr större än Almedalen. Vi håller med. Därför är det inte konstigt att man kan locka hit namnkunniga personer som relationsterapeuten Esther Perel, sociologen Dr. Brené Brown, den hyllade komikern Trevor Noah och demokraternas stjärnskott Alexandria Ocassio-Cortez (AOC).

Uppkopplad men frånkopplad

Alla beskriver en värld där vi är uppkopplade men frånkopplade från varandra. Att vi aldrig förr varit så misstänksamma mot allt och alla – inte minst våra folkvalda politiker. Aldrig har vi varit så ensamma. Om man tänker att AI handlar om att koda mänskligt beteende och omvandla det till algoritmer så blir det lättare att förstå. Det är upp till oss människor att se till att AI hjälper oss istället för tvärt om. Ansvarsfrågan är central liksom vikten av att samverka och tillhöra – allt för att bygga en hållbar och resilient värld.

Det är uppenbart att stora jättar som Facebook och Google är ute i kylan och att alla efterfrågar det som är ”Opaque” – transparent. Ord som trendar är: EI – Empathy Intelligence, Culture as a businessplan, Creater IQ osv. På en föreläsning om passiv och aktiv AI så lyfter man vikten av att man som företag måste organisera och förstå sin data: att vara snabbfotad och distruptiv kommer bli allt viktigare för fortsatt existens. Ett företag som tidigare gjort en sak kommer att behöva göra andra, nya saker.

New Tech har blivit Old Tech

SXSW har kommit längre i diskussionen om AI, ML mm än vad vi har i Sverige. Här diskuteras hur vi ska förhindra att AI blir partisk och hur vi ändå bygger in mänsklighet i den. Den mänskliga vinkeln på årets event är tydlig och där det tidigare har funnits en övertro på vad Silicon Valley kan uppnå finns nu en viss skepticism. De har blivit old-Tech.

Vi har lyssnat på Estländaren Raimo Reiman som beskriver hur Estland har blivit ett föregångsland vad det gäller digitalisering av myndighets info och data. Insiktsfullt berättar han om att man i Estland kan betala sin skatt via mobilen på två minuter och att man kan rösta på toaletten, men endast har ett valdeltagande på 62%.

 Alla har samma utmaning

Fördelen med att vara på en festival som är så bred som SXSW är att man kan få lite inblickar i vad som händer i andra branscher. Branscher som med avseende på digitalisering ligger långt före bygg- och fastighetsbranschen. Vi har lyssnat på hur mediebolag använder olika metoder för att läsa av publikens, läsarnas och tittarnas beteenden och känslor. Denna information bearbetas med hand av AI för att kunna ge dem en bättre och mer riktad reklam. Reklamen som vi känner idag kommer inte längre att finnas och med frikopplad tid skulle man t.ex. kunna öka skärmtid i självkörande bilar som exempel.

Framtiden är disruptiv och generativ

Under en föreläsning beskriver entreprenören Arlan Hamilton sin investeringsfond ”Backstage” som ett ”adrinaline shot in the heart of Silicon Valley”. Verksamheten bygger tillskillnad inte på Tech utan på värderingar och en vilja att hjälpa dem som tidigare har blivit förbisedda. Tech är ett verktyg istället för en ”core value”. Hon i sig är ett lysande exempel på den nya generationens företag och ledare.

AOC är liksom Arlan en ung kvinna i början av karriären och tillhör det som många kallar för ”the new left”. På hennes QA får hon en fråga från två unga kvinnor i flickscoutuniformer som lyder: ”Om vi vill engagera oss kan du ge råd hur vi ska navigera i det politiska systemet?”. Hon svarade: ”Ni ska inte navigera i det politiska systemet det är inte gjort för er, ni ska skapa ett eget nätverk och skapa ett eget system”.

The Daily Show säger att riktiga nyheter är komik.

Saker brukar bli retro och det är 50 år sedan 70-talet då de mjuka värdena och antropologi och sociologi präglade samhällsbyggande. Kanske skönjar vi en era där vi behöver re-think, re-use, re-connect och re-evaluate fast i en human Tech skepnad. Eller så är det en reaktion på Trump, Brexit och de globala Tech företagens falna gloria.

Ps. På SXSW har vi också lärt oss: ha bra sneakers, se till att köa till Ballroom D (och sitt kvar mellan keynote speakers) samt att det är ok och ganska trevligt att köa.

Vårt sista inlägg härifrån kommer handla om hur nya mobilitetslösningar förändrar stadsbyggnad.

Stay tuned!

#raimoreiman #arlanhamilton #trevornoah #aoc #alexandriaocassiocortez #EI #EmpathyIntelligence #Cultureasbusinessplan #CreaterIQ #sxsw19 #sxsw #sweco

Länkar: 

 

 

 

 

Författare
Affärsutvecklingsledare lärmiljö, studiochef samhällsfastigheter och arkitekt SAR/MSA på Sweco Architects i Stockholm. Krönikör för Sveriges Arkitekters arkitekturblogg och illustratör för Ung Cancer. Fokus på framtidens lärande, och åldrande kopplat till hållbart samhällsbyggande genom smart teknologi och tvärvetenskapliga samarbeten.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.