AI – eller artificiell intelligens – är en av de tekniker som redan finns i vår vardag, men som spås få en allt större roll i våra framtida städer. Och inte bara i våra städer, den här tekniken kommer vara en del av vår vardag – den finns redan i våra telefoner (Siri) och i några hem (Alexa), och spås att ha en självklar plats i våra skolor, arbetsplatser och samhällen.

Att AI kan hjälpa oss, det finns det många exempel på redan nu. T ex spås telefonerna ha bra koll på hur vi mår, och Stockholm stad har nyligen utfört undersökningar om barns anlag för lässvårigheter mha av en AI-baserad app. Vidare kommer AI kunna användas i flera olika yrken och för flera olika syften, men självklart också för att mäta hur vi vill använda staden, och av de som planerar våra samhällen och städer för att få förslag på hur detta kan ske på ett smartare, mer miljövänligt och mer medborgaranpassat sätt.
Att AI är en teknik att räkna med märks om inte annat på att Förenade Arabemiraten i höstas utsåg sin första minister i AI och lanserade samtidigt en AI-strategi med mål att bland annat med hjälp av tekniken skapa en myndighet som kan ge bättre service åt medborgare på ett mer effektivt vis.
Någon som arbetar dagligen med AI och som nyligen pratade om detta på Smarta städer -mässan i Kista, är Anne Håkansson, docent på KTH. Anne började med AI redan 1993, men fick då av sina kollegor höra att hon var sent ute. Forskningsområdet har visserligen funnits sedan 1956, men det känns tryggt att säga att det är nu som det verkar ta fart och att Anne arbetar inom ett riktigt spännande område.

Jag har passat på att ställa ett par frågor till Anne om AI:
Berätta kort vem du är:
”Jag är docent i data- och systemvetenskap och arbetar som lärare och forskare i AI, och då främst med smarta Cyber-Fysiska System, Kunskapsbaserade system, algoritmer för optimering, och multi-agenta system. En mångsysslare inom olika AI-områden.”
Varför började du med AI?
”Dels tyckte jag att de AI-kurser jag hade tagit var mycket intressanta och dels har jag en fallenhet för att ta fram AI-lösningar för olika problem.
Utöver ovan nämnda, träffade jag, och en kurskamrat, en professor i geologi (år 1993) som ville ha ett expertsystem för damm- och vattenkraftsbyggnationer i tropiska länder. Vi arbetade med att ta fram ett rådgivande expertsystem som skulle föreslå bästa platsen för att bygga dessa dammar och samtidigt kunna tillhandahålla vatten och hantera strömförsörjning.”
Varför är AI intressant igen?
”Vi har fått förbättrade Machine Learning system, kallat Deep learning som är snabbare än tidigare system genom att dessa system använder flera nivåer men även att de använder GPU istället för sedvanliga CPU. De kan bland annat användas för avancerad bildhantering och mönsterigenkänning, dvs mer än vad de har kunna hantera tidigare.
Billiga sensorer och Big Data har naturligtvis en stor inverkan.”
Har du en framtidsspaning avseende AI, gärna kopplat till smarta städer?
”Datorsystem som använder AI-tekniker kommer att finnas överallt. Vi kommer att använda flera sensorer som kombineras för att tillhandahålla komplexa tjänster. Vi kommer förbättra samhället med fler autonoma system och ”själv-hanterande / självläkande” system. Bildigenkänningssystem kommer att finnas på offentliga platser och i bostäder. Röststyrningssystemen kommer att bli mer vanliga och förstärkt verklighet kommer att blir ett komplement till våra befintliga miljöer. Det blir mer ”custom-manufacturing” både vad gäller kläder, produkter men även medicin. Detta är bara ett ax-plock av vad som kommer framgent.”
Så för att summera det här inlägget – AI verkar vara en teknik som vi måste räkna med i våra framtida städer och som vi redan nu bör fundera på hur vi vill införliva på bästa sätt i våra hem, kontor och samhällen. Med största sannolikhet kommer AI att ändra våra rutiner och arbetssätt och även om vi inte kommer att känna till dem som AI-system, så kommer de snart vara en del av vår vardag.
Vill du läsa mer?
https://www.svd.se/ai-kommer-att-skaka-om-varlden
https://smartcitiescouncil.com/article/how-will-ai-transform-cities-3-experts-weigh
https://blogs.nvidia.com/blog/2017/10/03/nobel-ligo-gpu/
https://blogs.nvidia.com/blog/2017/10/04/nobel-physics-chemistry-gpu/