Traineebloggen

Följ våra traineer under deras första år på Sweco. Är du nyexad ingenjör, arkitekt, miljövetare eller har du examen inom IT? Vill du vara med och forma framtidens samhällen och städer? Ger du allt i alla situationer? Letar du efter en språngbräda in i konsultyrket? Då kan Swecos traineeprogram vara något för dig.

Affärsmannaskap

18 december 2018

För en vecka sedan kom vi traineer tillbaka från vår tredje utbildningsmodul, Affärsmannaskap som hölls på Swecos kontor i Göteborg. Hur man säljer en konsulttjänst på ett affärsmässigt och bra sätt var temat för de två utbildningsdagarna med föreläsning och rollspel. Det var riktigt inspirerande att lära sig mer om sälj av tjänster, det är mycket mer komplext än att sälja en produkt som redan existerar.

Sälj

Sälj och säljare är ord som i många ingenjörsöron kanske inte klingar helt positivt, så även för mig innan kursen i affärsmannaskap (Heter den så och inte sälj på grund av sådana associationer kanske?). Något av det första som togs upp var att för att kunna leverera en bra produkt så måste någon först ha sålt in en bra produkt, just eftersom produkten inte existerar vid säljtillfället. Det är ord jag verkligen tar med mig. Även att sälja är att hjälpa, eftersom det är just hjälp med att konstruera saker, hjälp med att undersöka saker och hjälp att hitta smarta lösningar för kunden som är Swecos produkt. Att få hitta på intelligenta konstruktionslösningar är också min anledning till att jobba på Sweco. Det är min anledning till att över huvud taget utbilda mig till civilingenjör. Att formulera den bästa lösningen på ett problem och att få detta att byggas. För att handfast kunna förbättra miljön kring oss, i mitt fall broar och anläggningskonstruktioner är konsultrollen perfekt.

Rollspel

För att öva på och lära oss mer om hur vi ska sälja in de smarta lösningarna fick vi spela flera rollspel under de två dagarna. Vissa var svårare, som att ha ett kundmöte och försöka sälja in en helt ny tjänst till en ny kund. Andra var enklare, som att ”ringa upp” (vi satt med ryggen mot varandra) en kund som vi nyligen jobbat åt och göra en kort uppföljning av vad de tyck om vårt arbete och höra sig för om vi kunde göra något mer för dem. Speciellt de lite enklare rollspelen tycker jag var extra nyttiga. Där var det lättare att ta till sig feedback efteråt eftersom det oftast handlade om mindre detaljer. Det som är uttänkt att sägas låter ibland annorlunda då orden uttalas högt. På grund av den skillnaden blir det superviktigt att gå igenom det man tänkt säga högt med tillsammans med någon. Ett till par öron som lyssnar på det man tänkt säga kan vara jättevärdefullt.

Traineeprogrammet 2019-2020

Snart öppnar ansökan till Traineeprogrammet 2019-2020. Jag rekommenderar programmet varmt, de utbildningsmoduler vi gått hittills (Hållbarhet och digitalisering, Uppdragsstyrning och senast Affärsmannaskap) har varit jätteintressanta. Speciellt lärorikt har varit att få lära känna de andra traineerna som jobbar med andra teknikområden på Sweco. Att få större förståelse och bredare insikt i vad konsulter inom områden som angränsar till mitt arbetar med är otroligt givande.

Så – In med en ansökan och lycka till!

Bilden är från ett studiebesök med kollegorna hos entreprenadfirman Astaldi och deras väldigt imponerande byggarbetsplats vid Colosseum. Där bygger de den nya tunnelbanelinjen under centrala Rom.

Profilbild
Författare
Emma är brokonstruktör på Sweco i Stockholm och deltar i traineeprogrammet 2018-19.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.