Traineebloggen

Följ våra traineer under deras första år på Sweco. Är du nyexad ingenjör, arkitekt, miljövetare eller har du examen inom IT? Vill du vara med och forma framtidens samhällen och städer? Ger du allt i alla situationer? Letar du efter en språngbräda in i konsultyrket? Då kan Swecos traineeprogram vara något för dig.

Affärsmannaskap på Ulfsunda slott

20 januari 2014

Ulfsunda slott

Förra veckan var det dags för två nya traineedagar. Vi träffades på Ulfsunda slott i Bromma utanför Stockholm, där vi möttes av vår duktiga och roliga kursledare. Första dagen gav hon oss små böcker med stödord som vi kunde fylla på under kursens gång. Bra att spara och kolla i senare, för som alla vet så är ju ”repetition kunskapens moder”. Vi fick lära oss om Swecos affärsmodell, om att motivera och leda oss själva i vårt eget säljarbete och att motivera och leda kunder till köp och samarbete med Sweco. Att sälja är en naturlig del av en Sweco-konsults arbete, och det är viktigt att kunna hitta sätt att sälja som passar just en själv. Många har sedan tidigare en negativ bild av sälj, och föreställer sig exempelvis ettriga telefonförsäljare som stör och försöker pracka på en prylar. I Swecos relation till sina kunder framhöll kursledaren vikten av att skapa win-win-situationer med kunden, och att man kan betrakta sälj som ett sätt att hjälpa kunden att tillfredsställa sina behov. Det handlar inte om att bara sälja in Sweco och oss själva, utan till större del om att ställa öppna frågor för att förstå vad som är kundens underliggande motivation. Vi fick lära oss att de flesta frågor man ställer till vardags (70 %!) är så kallade ”slutna frågor”, oftast med alternativen ”ja” eller ”nej”. Precis som på vår förra traineeträff så varvades teori med interaktiva övningar där vi fick göra rollspel om olika kontaktsituationer med kunder. Det var svårare än vi trodde att försöka hålla oss till öppna frågor.trainee1

Teori blandades med gruppövningar och rollspel. Rollspelen följdes av feedback ifrån de som tittat på och av diskussioner om situationer ifrån rollspelet.

trainee9

trainee7

Efter de två dagarna av massa ny kunskap, god mat och stora mängder kaffe och fika så fick alla sammanfatta vad vi tog med oss ifrån dagarna: det var en hel del. Del två av kursen är i april, till dess kommer vi förhoppningsvis att ha haft tillfälle att praktisera en del av det vi lärt oss i kursen.

Profilbild
Författare
Gruppchef för Swecos energimarknadsgrupp (och allmän energinörd). Intresserad av energimarknader, energiförsörjning, energiomställingen och vilken policy som behövs för att främja ett optimalt energisystem.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.