Traineebloggen

Följ våra traineer under deras första år på Sweco. Är du nyexad ingenjör, arkitekt, miljövetare eller har du examen inom IT? Vill du vara med och forma framtidens samhällen och städer? Ger du allt i alla situationer? Letar du efter en språngbräda in i konsultyrket? Då kan Swecos traineeprogram vara något för dig.

En vecka med mig

14 oktober 2014

Då var det dags för en dalkulla att ta vid skrivandet. Det här inlägget kommer inte handla om någon tranieeträff utan istället visa hur min senaste vecka har utspelat sig.

Ungefär klockan åtta på måndag morgon anlände jag till kontoret på Humanistgatan i Borlänge. De flesta brukar infinna sig på kontoret mellan sju och åtta och vanligen brukar jag starta dagen vid 07.30. Den här dagen tog jag mig en liten sovmorgon då jag skulle resa direkt från jobbet till Malmö på eftermiddagen. Första delen av dagen jobbade jag med ett uppdrag som har med järnvägsteknik att göra. Nu i början av tranieetiden har det varit många små uppdrag i gång samtidigt, vilket gör att jag får en bred inblick. Det är verkligen kul att få komma in i uppdrag så pass tidigt. Vissa uppdrag har jag varit själv i, tillsammans med en uppdragsledare och det känns verkligen roligt för då har jag fått ta stort ansvar själv. Andra uppdrag har varit tillsammans med andra projektörer, vilket också är roligt då jag kan lära av andra.

Den andra delen av dagen bestod bland annat av ett Lyncmöte där jag tillsammans med fyra till av tranieerna hade ett uppstartsmöte för vår projektuppgift tillsammans med vår handledare. Alla tranieer är nämligen uppdelade i olika grupper med 4-5 medlemmar i varje grupp och vi ska som en obligatorisk del i Traineeprogrammet arbeta med en projektuppgift under de nio månader som programmet pågår. Tanken är bland annat att uppgiften ska ge oss en insyn i Swecos sätt att arbeta.

Övrig tid av dagen gick till en utbildning i hjärt- och lungräddning som kontoret anordnade i samband med att vi ska sätta upp en hjärtstartare. Senast jag hade kommit i kontakt med en liknande utbildning var under gymnasietiden så det var verkligen nyttigt att få repetera sin kunskap. Dessutom fick jag nu en förståelse för hur en hjärtstartare fungerar och det känns väldigt bra. Hoppas dock jag aldrig kommer behöva använda den men det känns skönt att vara förberedd om det skulle krävas. På bilden nedan är kollegorna Jimmy Söderholm och Annette Levedahl i full gång med att lära sig tekniken.

      Borlängekontoret  HLR

Tisdag till torsdag spenderade jag nere i Malmö, på kontoret på Hjälmaregatan. Jag anlände till Malmö på måndag kväll men då blev det mest att installera sig på hotellrummet. På tisdag morgon startade första dagen för utbildningen i Microstation, vilket är ett CAD-program som vi använder när vi projekterar järnväg. Tidigare i min högskoleutbildning har jag kommit i kontakt med andra CAD-program men det var givande att få lära sig de grundläggande stegen i just det här programmet. Vi hade en utmärkt lärare och det var en liten grupp så stämningen var lättsam och jag känner att de här dagarna gav en bra grund. Nu känner jag att jag slipper ta egna vägar som kanske egentligen är senvägar. Med på kursen var även två andra från tranieegruppen, My Andersson och Ted Persson, som är med på bilderna nedan. De sitter vanligtvis på samma kontor som kursen hölls på så de fick vara lite guider. En av kvällarna gick vi även ut och åt en god tapasmiddag. Det är kul att man trots så kort tid tillsammans har fått en så bra kontakt. På onsdagen åt vi även lunch med en fjärde traniee, Mohammed Taha. Kul att hålla kontakten även utanför alla tranieeträffar!

          Microstation   Middag

Sista dagen den här veckan spenderades på kontoret i Borlänge med fortsatt arbete i uppdrag. Fredagens morgonfika är alltid en höjdpunkt på veckan. Fikat, som egentligen är mer en frukost, brukar blandas med lite info för hela kontoret. En annan sak som är väldigt trevligt på fredagar är att spela innebandy med ett gäng tjejer på jobbet. Vi brukar spela tillsammans på lunchen vilket gör att man är tränad och klar när man går hem på eftermiddagen. Med det sagt vill jag tacka för mig den här gången, på återseende!

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.