Energi

Omställningen till ett hållbart energisystem pågår runt om i världen och Swecos energiexperter arbetar i hela energiförsörjningskedjan. Med stor entusiasm handlar det till exempel om marknadsanalyser, scenarieutveckling, utredningar, utvärderingar, strategiska planer, drivmedel, energilager och power to gas.

Sju snabba klipp – Introduktioner till den smarta staden

24 februari 2015

Här kommer sju filmklipp som jag tycker utgör en bra introduktion till en hel del om konceptet smarta städer. Vad som skulle behövas läggas till är till exempel lite mer om smart energiproduktion och olika smarta aspekter om hållbarhet, men detta är  något som jag vet kommer att skrivas om väldigt mycket på den här bloggen av mina fantastiska kollegor som står i tur efter min inledande vecka. Så håll till godo med dessa länkar och se till att följa mina kollegors kommande bloggar!

 

Sweco om vad den smarta staden innebär
Om du snabbt vill ha en känsla för vad smarta städer skulle kunna vara, tycker jag den här filmen från Sweco minsann inte är en dålig startpunkt.
Kommentar: Jag tycker filmen håller ett bra helhetsperspektiv, utan att fastna i teknikdetaljer.

 https://vimeo.com/swecosweden/review/99136643/b0e03e5931

Internet of Things och nya affärsmöjligheter
Rolig och tydlig film om en av de viktigaste hörnstenarna i smarta städer, Internet of Things (IOT), den teknik som möjliggör att…allt är uppkopplat, hus, hissar, lyktstolpar, bilar, kylskåp, och så vidare. Filmen skissar på hur vi skulle kunna utgå från IOT för att finna nya affärsmöjligheter.
Kommentar: Den här kortfilmen är också en jättebra första introduktion till hela idén Internet of Things.

https://www.youtube.com/watch?v=kYQ_PHOCjyg&feature=youtu.be

Smarta Gator
Kort och bra exempel på teknik som underlättar den smarta stadens infrastruktur i gatumiljön.
Kommentar: Hur man kan använda smarta sensorer mm för att optimera underhåll med mera.

https://www.youtube.com/watch?v=9wvhRybV6YI&feature=youtu.be

Watch Dogs – datorspel om att hacka den smarta staden
Dataspelet ”Watch Dogs” bygger sin idé på att man kan ”hacka” den smarta staden Chicago, för att till exempel kunna bedriva brottslighet…eller bekämpa den…vad tror du? Är detta en alltför mörk, eller alltför realistisk, vision av en nära framtid? Jag kommer försöka gräva lite djupare i temat säkerhet, sekretess och integritet under den här veckan.
Kommentar: Det är så lätt att beskriva det negativa med framtidens utveckling och det här spelet är väldigt mörkt i sin framtidssyn, precis som filmer som Blade Runner, Clockwork Orange eller varför inte Minority Report (se nedan). Jag vill personligen jaga det positiva, det som blickar framåt och inspirerar.

https://www.youtube.com/watch?v=SuUJaUI8P30

Minority Report – ljus eller mörk framtidsbild?
I filmen ”Minority Report”, försöker huvudpersonen John Anderton (Tom Cruise) gömma sig från sina förföljare och blir på ett mycket konkret sätt påmind om att det inte är så lätt att komma undan i framtidens personanpassade reklammiljö…är detta snart en trolig komponent i den smarta staden?
Kommentar: Hela filmen Minority Report är oerhört intressant, inte minst hur många möjliga framtida tekniker skulle kunna te sig för medborgarna, från förarlösa bilar till interaktiv reklam och hologramteknik.

http://youtu.be/Em4ceKfpIb8

Miyakojima – smart teknologi en fantastisk möjlighet till hållbar infrastruktur och energiproduktion
Den japanska ön Miyakojima har varit en fantastisk testbänk för att testa Smart City-tekniker i en miljö som är isolerad från fastlandets infrastrukturer och där klimat och geologi påverkar det dagliga livet på ett sätt vi nästan inte kan tänka oss här i trygga Skandinavien.
Kommentar: Jag tycker projekten i Miyakojima utgör intressanta exempel på hur offentliga intressen och företagen tillsammans kan skapa spännande (och faktiskt fungerande) lösningar.

https://www.youtube.com/watch?v=4MnjrgG7jIk

BIM – starten till den smarta stadens data
Byggnadsinformationsmodell, är liksom min expertis. Jag är övertygad om att mycket att det som kommer vara grunden till en effektiv smart stad kommer att utgå från datamodeller av hus och städer, alltså BIM. Denna fantastiska, utmärkta film av en otroligt begåvad producent, vars namn min blygsamhet hindrar mig att avslöja, beskriver kortfattat (och får jag säga det själv…briljant) vad begreppet innebär.
Kommentar: Det här konceptet kommer jag presentera lite djupare under veckan, för den som skulle vilja veta lite mer.

http://voice.adobe.com/v/EyBSCmLkf9V

 

 

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.