Akustik

Här bloggar Swecos akustiker om ljud och buller. Hur påverkas vi av ljud och vilka riktlinjer har vi att förhålla oss till? Och, viktigast av allt; hur kan en akustiker arbeta för hållbara samhällen och städer?

Enkel och bra inomhusmiljö

13 oktober 2016

Jag äter ofta lunch ute och försöker då så ofta som möjligt gå till nya ställen. Ett enkelt sätt att få variation och ny input i livet.

Min erfarenhet av allt uteätande är att få restauranger har ett bra ljudklimat. Ofta är jag tröttare efter lunchpausen än innan, beroende på den höga ljudnivån.

Ofta är lösningen mer absorption. Men restauranger anser sig ofta inte ha råd med akustikåtgärder och utredningar.

Men hur fungerar egentligen ljudabsorbenter och kan man göra dem själv? Förutom låg kostnad är en annan fördel med att själv snickra är att man kan vara kreativ med design och ytmaterial. Göra något unikt som matchar verksamhetens tanke.

Grundprinciperna för en absorbent är: mjukt, luftgenomsläppligt och avstånd.

Alltså:

  1. Sätt tjock mineralull på väggen (eller annan yta) alternativt på ¼ våglängd från väggen. Mineralullen utgör själva ljudabsorbenten.
  2. Täck med tyg eller annat luftgenomsläppligt material. För visuellt intryck samt hygien.
  3. Sätt eventuellt upp stöd/skydd i form av ribbor. Dessa ska placeras på minst några centimeters avstånd för att släppa in luften/ljudet i absorbenten.

Tillbaka till hur en absorbent fungerar.

Mjukt

Absorbent-materialet måste vara mjukt nog att röra sig (för den frekvens som man vill absorbera). Det är nämligen när ljudvågorna sätter materialet i rörelse som rörelseenergin i luften (ljudvågen) övergår till rörelseenergi i det mjuka materialet (absorbenten) som ljudet försvinner.

Luftgenomsläppligt

För att ljudet ska ta sig in i det absorberande materialet måste det släppa igenom luft. Man förlorar alltså absorbentens effekt (speciellt för höga frekvenser) om man täcker den med en lufttät yta som exempelvis tjock färg, papp eller plast.

Avstånd

Absorbentens effekt på olika frekvenser är beroende på våglängden. Vid den hårda ytan (väggen/golvet/taket) uppstår en nod (stillastående ljud) och buken på ljudvågen blir följdaktigen på ¼ våglängd från den hårda ytan. Vid detta avstånd (ljudvågens buk) har man den maximal effekten för en absorberande materialet.

Skrivet av: Kerstin Önnebo

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.