Ventilen

En blogg om installationer – följ Swecos installationskonsulter som bloggar om energidesign, komfort och säkerhet som leder till bra inneklimat, låg energianvändning och funktionella byggnader.

Täthetsprovning med blower door

7 mars 2017

Då var det dags att täthetsprova Forskningscentrum hus R vid Mölndals sjukhus. Spännande, då det läggs stor vikt vid att få moderna byggnader täta för att minimera dess energianvändning.

Vi gick upp tidigt i lördags för att få arbeta ostört på byggarbetsplatsen, där vi anlände runt kl. 8. En helt tom arbetsplats, vilket kändes lite speciellt. Vi började montera ”blower door” och tätade anslutningar till befintliga byggnader. När väl fläkten var igång, upptäckte vi snabbt att det fanns stora läckage och började då söka efter läckor med värmekameran. Spännande men svårt att täcka en så stor yta under relativt kort tid.

Täthetsprovning Täthetsprovning

Byggnadens täthet var tyvärr inte som förväntat, men vi hittade ett antal källor som vi tror var orsaken, så som otätade dörrkarmar, en fläktkåpa och genomföringar. Med dessa åtgärdade klarar byggnaden förhoppningsvis täthetskravet 0.3 l/s, m2. Vi håller tummarna.

Blower door Värmekamera

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.