Akustik

Här bloggar Swecos akustiker om ljud och buller. Hur påverkas vi av ljud och vilka riktlinjer har vi att förhålla oss till? Och, viktigast av allt; hur kan en akustiker arbeta för hållbara samhällen och städer?

Akustiska reflektioner från Sweden Rock

9 juni 2015

_NEW7250

Min eminenta kollega Henrik Naglitsch spenderade den gångna veckan på musikfestivalen Sweden Rock.  Som akustiker är lyssnandet alltid närvarande, att höra sin ljudliga omgivning och att lyssna på den är två helt skilda upplevelser. Nedan kan ni läsa om Henriks reflektioner från festivalen från en akustikers perspektiv.

 

Nyligen hemkommen från fyra dagar på Sweden rock festival vill jag dela med mig om ett par akustiska reflektioner jag gjorde där:

När jag rundar en matvagn blir direktljudet effektivt skärmar. All form av diskant och mellanregister försvinner och det enda som hörs är ”umpf-umpf”. Plötsligt hamnar en yta stor som en husvagn i perfekt läge för att ge mig en effektiv reflex av ljudet från scenen. I den punkt jag står har jag en något förvrängd men i övrigt tydlig återgivning av det oskärmade ljudet. När jag fortsätter gå någon meter försvinner högfrekvensen igen. Av det kan vi lära att vi måste ha full koll på skärmar och reflekterande ytor när vi gör våra beräkningar. Vi bör även vara medvetna om att denna typ av väldigt lokala reflektioner kan vara svårt att få med i alla fall på grund av begränsningar i beräkningsmodellen.

När jag går bort från en scen med märker jag att ljudet påverkas. Med ökande avstånd förändras ljudet. Naturligtvis sjunker ljudnivån. Om man betraktar högtalaren som en punktkälla sjunker ljudnivån med 6 dB per avståndsfördubbling. Moderna ljudsystem använder arrayhögtalare (ett antal högtalare som placeras ovanpå varandra för att bilda en stapel eller pelare) och dessa fungerar som en linjekälla för frekvenser som har en våglängd som har liten i förhållande arrayens höjd. Det medför att de ljuden klingar av med 3 dB per avståndsfördubbling vilket ger en jämnare ljudnivåspridning över konsertområdet. Förhållandet mellan frekvens och våglängd är: L=C/f där L är väglängden [m], f är frekvensen [Herz dvs 1/s] och C är ljudhastigheten [m/s]. Förutom att ljudnivån sjunker så förändras ljudet. Diskanten försvinner mer och mer. Det som spelar in nu är markeffekten. Den relativt mjuka marken (hårt trampat gräsfält) har en högre förmåga att absorbera ljudenergi från höga frekvenser. Det påminner oss om att ha koll på markeffekten och inte bara sätta all mark till mjuk.

När jag står och lyssnar på en spelning på behörigt avstånd från scenen gör ljudets hastighet sig gällande. På 170 meters avstånd kan jag lätt se vad som händer på scenen (storbildskärm) och höra musiken. Med en ljudhastighet på 340 m/s, och ett tempo på 120 BPM, så ligger det ljud jag ser en fjärdedel efter den bild jag ser. Det är inte utan att det förtar intrycket lite.

Den kanske mest intressanta observationen är hur mycket vinden påverkar ljudet. Det var ganska höga vindhastigheter och vridande vindriktning. Redan på ganska begränsade avstånd, kanske 60~70 meter från scenen, kunde ljuder förändras från bra till väldigt muffligt. Diskanten hindrades i motvind mycket mer än övrigt ljud. Förändringen var mycket påtaglig och snabb. Det visar på vikten av att ALDRIG ALDRIG mäta i motvind utom på väldigt korta avstånd. Om du inte kan uppfylla kraven på vindriktning enligt standarden så är dina mätresultat i det närmaste värdelösa.

Ett sista intressant fenomen är när jag sitter i min campingstol och känner i armen att telefonen i benfickan ringer. Jag känner inte vibrationen mot benet men kopplingen mellan telefonen, som vilar mot stolsbenet, och hela vägen upp till armstödet

där min arm vilar är tillräckligt bra för att jag ska känna den. Det visar hur viktigt det är att vibrationsisolering görs på rätt sätt. Den allra minsta punkten där isoleringen är kortsluten kan göra att allt är förgäves. Vidare så är det viktigt att man inte överskrider den last som vibrationsisoleringen anger för att garantera sin funktion. Det låg ju faktiskt ett lager tyg mellan telefonen och stolsbenet men trycket gjorde att vibrationen kunde pressa sig igenom det dämpande lagret.

Vid pennan
Naglitsch Henrik

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.