Rumslighet

Rumslighet kommenterar aktuella ämnen inom stadsplanering, landskapsarkitektur, kulturmiljö och ljusdesign. Kommentera gärna, vi ser fram emot en intressant samhällsbyggnadsdiskussion. Vi som bloggar är arkitekter på Sweco.

Samtal från en svunnen tid

10 maj 2018

0706696453. Det var vad som väckte mig i morse, på Kristi Himmelsfärdstorsdag. Det är lustigt med siffror. Vissa kommer man ihåg oavsett om de inte går att nyttja längre, andra aldrig när nöden är som störst. De här siffrorna tillhörde ett mobilnummer jag burit med mig i närmare 30 år. Det går inte längre att nå målarmästare Lars Erik Sjögren, en av de mest kompetenta och finaste människor jag mött i mitt yrkesliv. Men hans yrkesutövning var i sanning hållbar.

Tillsammans med Lars Erik fick jag många år i hans yrkesmässiga närhet. Oavsett hur stort eller smått problem jag kom med, kunde han bolla sakerna på sitt förnuftiga och lågmälda sätt. Oavsett hur bullrig arbetsplatsen var, uppstod alltid ett välbehövligt lugn kring honom. Vänlig, saklig, och intresserad i restaureringsfrågor; engagerad, nyfiken och rättrådig även i andra detaljer än själva måleriet. Över hans läppar kom sällan ett erkännande av sitt eget kunnande -”man blir aldrig fullärd”. Men just denna anspråkslösa attityd gjorde honom så mottaglig för de äldres kunnande och yrkesmässiga hemligheter. Med tiden utvecklade han en fenomenal hantverksmässig färgkunskap och måleriteknik, vars främsta drivkraft var vetgirighet, uthållighet och precision.

Jag fick förmånen att följa Lars Erik från tiden innan han startade sin egen verksamhet. Han frågade mig försynt om jag trodde att han skulle klara av det. Det var aldrig någon tvekan från min sida, han var ämnad för eget företagande. Jag såg hur han sedan växte i styrka i takt med omgivningens respekt och uppskattning. Det var en mycket bra period i våra arbetsliv. Tillsammans reste vi genom Sundsvalls historia där den yrkesmässigt växte fram genom Lars Eriks praktik. På senare år fick han uppdrag för Statens fastighetsverk, bl.a. ambassaden i London, och han kunde mycket väl ha fortsatt i den riktningen om det nu inte hade varit för avståndet, det var helt enkelt för långt bort från Västernorrland där han hörde hemma. Trots att han egentligen vuxit upp i Uddevalla och hade starka band till västkusten.

Det var många rum som dekorerades av Lars Erik och de många duktiga målare han utbildade. Jag mötte honom först i stadshuset, men  det han alltid återkom till var arbetet med det som idag är Elite Hotell Knaust. Det var för Lars Erik det viktigaste han genomfört. Och hotellet står där ännu för den som vill betrakta resultatet. Läs mera: http://naringslivshistoria.se/bizstories-nyheter/naringslivshistoria/hotell-med-varldsrykte/

Jag vill tro att det var någon särskild avsikt med att påminna mig om Lars Eriks mobilnummer. Jag inbillar mig att han klarar sitt himmelska uppdrag med samma självklara uthållighet och ödmjuka sinnelag. Rummet är bara så oändligt stort. Liksom tomrummet.

 

Författare
Studio kulturmiljö i Stockholm är min hemvist inom Sweco. Jag är utbildad byggnadsingenjör med en fil. mag i humaniora i Uppsala. Jag är certifierad sakkunnig kulturvärden med 33 års yrkeserfarenhet inom såväl statlig och kommunal förvaltning som privata konsultbolag. Jag har dessutom varit egen företagare under 15 av de 30 åren.

På sweco.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi lagrar ingen personlig data. Om du inte accepterar cookies kan du stänga av det via din webbläsare.